Elszármazottak találkozója Dombrádon

2010. október 27. 2200

A Dombrád és Térsége Kossuth Egylet jól működő civil szervezet. Nagy létszámú tagsága szívesen munkálkodik a közösség életében. Céljai között szerepel többek között a hagyományok ápolása, múltunk, emlékeink megőrzése, a történelmi események felidézése, megünneplése.

Egy akarattal és lelkesen támogattuk polgármesterasszony indítványát az elszármazottak találkozójának megszervezésére. A szülőhely már másodszor hívta találkozóra volt lakóit. A rendezvényt hosszú előkészítő munka előzte meg. Elkészítettük a felhívást, amelyet háromszáz helyre juttatunk el. Izgatottan vártuk a visszajelzéseket. A hívó szóra százhatvan vendég jelezte érkezését nagy örömünkre.

A találkozó időpontját 2010. szeptember 11-re tűztük ki, de addig még nagyon sok feladat várt ránk. Többek között csodálatos szőtteskiállítással leptük meg a vendégeket és a város lakóit. A kiállítás bemutatta, hogy nehéz és fáradságos munkával a piciny „kendermagból” őseink milyen csodákat alkottak. Köszönet illet az ötletadó Láczay Györgyné szervező és kutató munkáját. Megköszönjük városunk asszonyinak, hogy féltve őrzött szőtteseinket és berendezési tárgyaikat a kiállítás idejére rendelkezésünkre bocsátották.

Az előkészületek után ünneplőbe öltöztettük szívünket, városunkat és úgy vártuk vendégeinket, akiknek szívében még ott él a Dombrádhoz tartozás érzése, a szülőföld és a gyermekkor emléke. Hazajöttek emlékezni szüleikre, az itt töltött évekre. Valójában a hazaszeretet szép példájáról tettek tanúbizonyságot, mert a szeretet és ragaszkodás hozzákapcsol a szülőföldhöz, a tájhoz, az elődök örökségéhez, az örökölt szokásokhoz, hagyományokhoz.

Tamási Áron szavaival: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.”

Más költő szerint: „Ahol születtünk, ott az otthonunk - az otthon, melyet lábunk elhagyhat, de szívünk soha.”

Rendezvényünknek a Dr. Bereczky Zsigmond Református Általános Iskola adott otthont. Boldogan vettük birtokba a gondosan előkészített területet. A várakozás örömével köszöntöttük a gyülekezeti ház udvarára érkező vendégeket.

Az ismerősöket kereső, kutató szemek meghatódottságot tükröztek egy-egy ismerős arc láttán.

A találkozás megható percei után kezdetét vette az ünnepség.

A vendégeket Kozmáné Kasza Veronika polgármesterasszony köszöntötte szívet melengető beszéddel, zenés, táncos műsorral szórakoztatták a közönséget mindkét iskola tanulói. A műsort színesítette az „Őszirózsa Nyugdíjas Klub” dalcsokra, melyhez örömmel csatlakoztak a nézők is.

A jó hangulatú műsor után következett a „Kicsi konyha” által felszolgált ízletes ebéd.

Jó volt látni a vendégek meghatott arcát, amint névsorolvasáskor nevüket hallva felálltak.

Boldog zsibongás töltötte be a termet, mikor élményeiket mesélték egymásnak.

Ebéd közben és a nap hátralévő részében Kozma József zenekara szórakoztatta a jelenlévőket, akik csakhamar táncra is perdültek.

Még mindig tudtunk meglepetéssel szolgálni. Új színfolt volt a találkozón a „Csi-Hu-Hu” megjelenése. Vendégeink boldogan vették birtokba a városnéző kivonatot, amelyen Pálur Béla tartott idegenvezetést. Vonatozás közben felidézték gyerekkori éveiket.

Reméljük, hogy a múltidézés öröme mellett a rokonokkal, barátokkal való találkozás olyan élményt nyújtott számukra, ami feltöltődést ad a következő találkozóig.

Terveink között szerepel, hogy legközelebb a fiatalabb korosztályt is meghívjuk. Lehetőséget biztosítunk arra is, hogy osztálytalálkozójukat a rendezvény keretében szervezzék meg.

A találkozóról elmondhatjuk, hogy az általunk nyújtott meleg szeretet viszonzásra talált az elszármazott dombrádiakban.

 

Samu Istvánné, Solymosi Lászlóné

Értékelés:
(0 szavazat)