Dombrádi Ifjúsági és Kulturális Egyesület

A Dombrádi Ifjúsági Kulturális Egyesület 2015-ben alakult 11 fővel. A szervezet célja a helyi kultúra hagyományaival, értékeivel kapcsolatos ismeretterjesztő tevékenység. Az évek, évtizedek során kialakult hagyomány védelme, ápolása, gazdagítása.Dombrádi Ifjúsági és Kulturális Egyesülettel

Elnök: Csáki Menyhért Péter

Az egyesület tevékenysége:

Az egyesület oktatói, tanácsadói, szabadidő- sport, szervezői, környezetvédelmi és kulturális tevékenységeket egyaránt folytat. Elősegíti a magyarországi nemzetiségek kultúrájának bemutatását, együttműködik más belföldi és külföldi egyesületekkel, alkotó művészi társulásokkal, ezek mellett nagy hangsúlyt fektet a klubfoglalkozásokra és klubprogramokra. Fontosnak tartja a regionális szakmai képzéseken való részvételt is. A programjaiban kiemelt hangsúlyt kap a csoporttá válás erősítése.

Az egyesület célja:

Az önkormányzattal együttműködésben a település megtartó erejének növelése, a társadalmi együttélést segítő közösségi színtér létrehozása, amely a dombrádi fiatalok meghatározó találkozási helyszínévé válhat. Drog- és alkohol-prevenciós előadások szervezése, mivel a függőség nagy probléma az ifjúság körében. A fiatalok bevonásával az együttműködés fontosságára kívánjuk a figyelmet felhívni, mivel ezen keresztül erősödhet az összetartozás, és ez jelentheti a legbiztosabb alapot jövőnk felelős tervezéséhez.

Az egyesület által megvalósított programok:

A szervezet az elmúlt időszakban több jelentős rendezvény szervezésében vett részt, közöttük nemzeti ünnepek, adventi megemlékezések, Csülkös Nap, városi rekord kísérlet megvalósítása, mivel "Dombrád a rekordok városa". Fontosnak tartjuk a megyei települések rendezvényein való részvételt a kultúra és a hagyományőrzés jegyében. Az elmúlt években a Nemzeti Együttműködési Alap által kiírt pályázatokon közel 3 millió forintot nyertünk. Az összeg egy részét az egyesület működésére, míg a másik részét a Dombrádi Csülkös Napok programsorozatához illeszkedve használta fel az Egyesület, ezzel is növelve a rendezvény színvonalát. A rendezvényeken összesen 60 önkéntes vett részt teljesen térítésmentesen.

Dombrád Város Önkormányzata az egyesület bevonásával pályázat keretein belül működteti a dombrádi Ifjúsági Klubot. A Klub a 16 és 26 év közötti fiataloknak különböző témakörökben klubfoglalkozást, filmvetítést, kézműves foglalkozást tart és kirándulást szervez Magyarország nevezetességeinek megismerése céljából.

Értékelés:
(2 szavazat)