A Polgári Védelem felhívása!

2010. június 14. 1599
Kánikula esetén a legfontosabb lakossági magatartási szabályok

Keress védelmet nyújtó épületet, semmiképpen ne maradj kint a szabadban, ha mégis, igyál sok folyadékot (az ajánlott napi 2-2,5 l-től is többet) és időnként keress árnyékot.

A nagy meleg fokozza az izzadást, előidézve ezzel a nagymértékű folyadék- és ásványianyag vesztést. Figyelj arra, hogy gyermeke(i)d és a veled, környezetedben élő idősek is fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot. Kerüld a magas cukor-, koffein-, alkoholtartalmú italok fogyasztását.

 

Hőség idején, aki teheti délelőtt 10 óra és délután 3 között ne menjen a tűző napra. Amennyiben ez mégis elkerülhetetlen, óvd a bőröd és a szemed a nap káros sugarai ellen.

Ne sétáltass a hőségben kisbabát, a lakás szellőztetését is többnyire éjszaka oldd meg. Ha lehetőséged van rá és szervezeted is bírja, használj ventillátort, légkondicionálót.

Amennyiben érzékeny vagy az időjárási frontokra, fordíts különös figyelmet egészségi állapotod változásaira.

A lakás felmelegedésének megelőzése érdekében nappal (ha van) engedd le a redőnyöket, zárd be a zsalugátereket.

Lehetőség szerint öltözz szellősen, kényelmes, természetes alapanyagú ruhákat viselve.

Ha autóval indulsz útra, vigyél magaddal és fogyassz kellő mennyiségű folyadékot, amennyiben gépjárműved légkondicionálóval felszerelt használd azt. Azonban jó ha tudod: a légkondi használata növeli a gépjármű fogyasztását, csökkentheti a motor teljesítőképességét. Használat előtt célszerű a felmelegedett utasteret kiszellőztetni, s csak ezután működtetni a légkondicionálót. Fő elv a fokozatosság.

Alaptétel, hogy senkit ne hagyj lezárt kocsiban a tűző napon!!! Ugyancsak fontos, hogy hajtógázas spray-ket, öngyújtót ne hagyj úgy a kocsiban, hogy érje a nap, mert azok is tüzet okozhatnak.

Ha tűz keletkezik értesítsd a tűzoltóságot és ha lehetséges próbáld azonnal eloltani, lokalizálni.

A tűzgyújtási és a locsolási tilalmat következetesen tartsd be, és erre figyelmeztess másokat is.

Fürdőzés közben soha ne ugorj felhevült testtel a hideg vízbe.

Gondoskodj a háziállatok és a szabadon tartott állatok friss ivóvízzel történő ellátásáról.

Ne hallgass rémhírekre, ne terjeszd azokat!

Bízz azokban, akik felkészültek a védelmedre!

Az utóbbi hetek tapasztalata alapján nem szabad elfelejtkezni a hirtelen kialakuló bőséges csapadékkal, esetleg jéggel és nagy széllel járó záporok, zivatarok kialakulása esetén betartandó szabályokról.

Értékelés:
(0 szavazat)