Felhívás szavazásra!

2013. október 29. 1436
Felhívás szavazásra! Felhívás szavazásra!

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 143. § (3) bekezdése szerint felhatalmazást kap a települési, a fővárosban a fővárosi önkormányzat, hogy rendeletben állapítsa meg a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályait.

Az Mötv. a helyi önkormányzat feladataként jelöli meg, hogy a településen lévő közterületeket, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézményeket elnevezze. Dombrád városban jelenleg nincs hatályban olyan rendelet, mely a közterületek elnevezését, átnevezését, valamint a házszámozás rendjét szabályozná. A közterület, illetve közintézmény nevekkel kapcsolatban az Mötv. 13. § (2) bekezdése korlátozást tartalmaz, mely szerint a 13. § (1) bekezdés 3. pontjában meghatározott közterület, illetve közintézmény nem viselheti

a) olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy

b) olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.

A közterületek elnevezésére vonatkozóan támpontot a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007.(XI.14.) Korm. rendelet ad, melynek 5.§.(7) bekezdés c) pontja kimondja:„a közterületek elnevezésének lehetőleg a közvetlen környezet hagyományait, sajátosságait kell tükröznie, vagy a helyhez kötődő személyekkel kell kapcsolatosnak lennie.”

Dombrád városban lévő közterületek elnevezésének - Mötv. 13. § (2) bekezdése alapján történő – megváltoztatása egy esetben indokolt, vagy is a Felszabadulás utca közterületi elnevezés, mivel e kifejezés a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.

Az Önkormányzat ezúton szeretné bevonni Dombrád Város lakosságát, hogy nyilvánítson véleményt az említett közterület elnevezésének megváltoztatására tett alábbi javaslatok vonatkozásában.

Javasolt új közterület nevek:

  • Tó u.
  • Balaton u.
{acepolls 1}
Értékelés:
(1 szavazat)