Turulmadár a kőszirten

2012. október 31. 1461

Az immáron teljes dombrádi emlékmű az Emlékezés parkjában

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepséget megelőzően egy olyan emlékmű előtt gyülekeztek az emberek, amelyet egyszer már felavattak.

Nevezetesen az Emlékezés parkjában lévő hatalmas kőobeliszk előtt rendeztek ceremóniát. Tavaly az ötvenes években Dombrádra kitelepített, a kommunista Rákosi-rezsim által osztályidegennek bélyegzett emberek tiszteletére és emlékére állíttatták a dombrádiak az emlékművet, amelyről már az átadásakor elhangzott, hogy végső formáját csak később nyeri majd el. Nos, az idő most érkezett el: időközben az emlékművet megálmodó és formába öntő Borsi Antal szobrászművész elkészült azzal a turulmadárral, amelyet a kőszirtre helyezve az alkotás „kerek egész" lett.

Az impozáns alkotást a dombrádi ünnepség szónoka, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke és Kozmáné Kasza Veronika polgármester leplezte le. Az ünnepségen röviden szólt alkotásáról Borsi Antal is (képünkön). A ceremónia keretében az egykoron Dombrádra kitelepítettek nevében a Dombrádi Olvasókönyv valamennyi kötetének (eddig kereken 10 helytörténeti könyv látott napvilágot) egy-egy példányát átadták a helyi általános iskola és gimnázium igazgatójának.

Kovács Bertalan

Értékelés:
(0 szavazat)