Karácsonyi köszöntő

2015. december 11. 911

Egy gyertya lángja még nem tűz, de benne van a melegség ígérete. Két gyertya még nem világosság, de magában hordozza a fény legyőzhetetlenségének az üzenetét. Három gyertya még nem a megérkezés, de bizonyítéka annak, hogy a várakozással megszentelt Remény születőben van. A négy adventi gyertya lángja: még nem a várva várt pillanat beteljesülése, de az idő végét jelzi, a karácsony eljövetelét, a Megváltó születését. Az adventi koszorú fényei, a lassan és ünnepélyesen fellobbanó négy gyertya lángja évszázadok óta a biztosan bekövetkező, mindannyiunkra váró örömhírre figyelmeztetnek, arra, hogy nem vagyunk örökre, reménytelenül magunkra hagyva és kiszolgáltatva a sötétségnek ebben a világban. Ez a reményteli várakozás világossággal tölti meg a hosszúra nyúlt téli éjszakákat, melegséggel árasztja el a kihűlőben lévő kályhákat. Mézeskalács és fenyő illata járja át a magányos szobákat, és a szeretet, mint egy láthatatlan varázslat belopódzik az emberek házaiba és szívébe a világ minden táján.

Mi is készülünk, ünneplőbe öltöztettük utcáinkat a szívünkkel együtt. Bármerre sétálunk, karácsonyi fényekkel találkozunk, melyek az örömhírt, az eljövetelt és a megváltást hirdetik. A karácsonyi hangulat megváltoztatja városunkat, és ilyenkor mi is megváltozunk. Jobban vágyunk a csendre, a nyugalomra, visszatérünk azokhoz az értékekhez, amelyek a hétköznapok rohanásában időnként háttérbe szorulnak. Jobban figyelünk szeretteinkre, családunkra, szépítjük, díszítjük otthonainkat, csodát várunk minden egyes pillanatban.

Nehéz időszakot élünk, és a problémákkal terhes hétköznapokban az egyik legfontosabb érték a támogatás, az egymásra való odafigyelés. A mindennapok valóságában kell, hogy legyen egy segítő kéz, egy megértő lélek, amely akkor és ott van jelen, amikor és ahol arra szükség van. Az önkormányzat is igyekszik segítő kezet nyújtani: egy gazdagabb, tartalmasabb karácsonyi élelmiszercsomag eljuttatásával járul hozzá a családok kiadásaihoz, hiszen a mindennapi megélhetési gondok advent időszakában el kell halványuljanak. Az ünnep fényei át kell világítsanak a sötét gondolatokon, át kell szűrődjenek a problémákon. A karácsonyi varázslatban mindenre másként kell tekintenünk. Gondoljunk gyermekeink örömére, egy idős hozzátartozónkra, aki segítségünkért hálás nekünk, halljuk meg a gyermeki kacagást, adjunk egy-egy jó szót, egy mosolyt, szerezzünk örömet a körülöttünk élőknek. Jó lenne, ha az ünnep szépségét nem az ajándékok nagysága adná, hanem a szeretet, amiből mindenki részesülhet, és amit mindenki adhat. Az adventi időszak kiváló alkalom lehet lelkünk és kapcsolataink rendezésére, kiváló alkalom a félreértések, megbántások tisztázására. A sorsfordító események nem tőlünk távol, hanem itt a közelünkben, hétköznapi életünk egyszerűségében történnek. Akkor, amikor kérés nélkül segítségére sietünk a bajbajutottnak, észrevétlenül is követjük az egyik legfontosabb tanítást: „Szeresd felebarátodat, mint te magadat!”.

A karácsonyi készülődés emelkedett, ünnepélyes hangulatában térjünk vissza az örök emberi értékekhez, a családhoz, a hithez, éljük meg közösen az együvé tartozás, az egymásra figyelés melengető érzését. Mindannyiunknak kívánom, hogy karácsony elmúltával se veszítsük szem elől a fényt, a betlehemi csillagot. Aranyosi Ervin versével kívánok áldott karácsonyi ünnepeket és békés, boldog, kegyelemben gazdag új esztendőt városunk minden lakosának:

„Amikor kigyúlnak a karácsonyi fények,
Együtt kell dobbanni az emberek szívének.
Szóljon idén arról minden mese, ének:
- varázslata van a szív szeretetének.
Nyisd hát meg szívedet, öleld a világot,
minden ember legyen örömmel megáldott,
mosollyal vidítsd fel, szóval, öleléssel,
tiszta érzésekkel, mit szívedbe vésel.
Teremts egy szeretőbb, élhetőbb világot,
amilyet az ember eddig még nem látott.
Megfagyott szíveket tölts meg szeretettel,
legyen a világon boldog minden ember!”

Kozmáné Kasza Veronika polgármester

Értékelés:
(0 szavazat)