Magyar Kultúra Napja 2016

2016. január 27. 835

A Magyar Kultúra napját 1989 óta január 22-én ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását 1823 telén. Ilyenkor sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak a kulturális rendezvények és egy-egy program, esemény kapcsán sokan, sokféle módon próbálnak átadni valamit kulturális életük értékeiből. Ily módon 2016. január 22-én a Művelődési Ház szervezésében városunk is megemlékezett a Magyar Kultúra napjáról.

Az ünnepséget Gál Krisztián középiskolai tanuló nyitotta meg a Himnusz elszavalásával, majd Dombrád Város polgármestere, Kozmáné Kasza Veronika beszédét hallhattuk, melyben a kultúra fontosságát hangsúlyozta a város életében. A köszöntő után a Dombrádi Móra Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói adtak műsort a Himnusz keletkezéséről és annak társadalmi körülményeiről. A közel negyed órás műsort Veres Miklós középiskolai tanár és irodalmár „Egyedi vonások a Himnuszban” című előadása követte. Az ötven perces előadásban új szemszögből ismerhettük meg nemzeti énekünket. Az ünnepséget a Himnusz közös éneklése zárta.

A 2016. évi Magyar Kultúra napján, január 22-én 10 órakor az „Együtt Szaval a Nemzet” nevű programhoz a dombrádi közoktatási intézmények is kapcsolódtak. Online kapcsolat segítségével szavalták együtt a dombrádi iskolások több országos intézmény diákjaival együtt Kölcsey Ferenc Himnuszának első sorait, majd Petőfi Sándor Nemzeti Dal című versét. Új kezdeményezésként idén az óvodás korú gyerekek is bekapcsolódtak a programba, így az együtt szavalást Kisfaludy Károly Szülőföldem Szép Határa című verse zárta.

Csáki Menyhért Péter

Értékelés:
(2 szavazat)