Tájékoztatás helyi iparűzési adóról őstermelők részére

2016. február 03. 799

Tájékoztatom, hogy a helyi adókról szóló 1990 évi C. törvény szerint abban az esetben, ha a mezőgazdasági őstermelőnek az őstermelői tevékenységből származó bevétele meghaladja a 600 ezer forintot, iparűzési adó alanyává válik.

Az őstermelőknek helyi iparűzési adó tekintetében bejelentési, bevallási adóelőleg-fizetési kötelezettségük van. Az őstermelő bevallási kötelezettségét a tárgyévet követő év május 31-ig kell teljesítenie. A közös őstermelői tevékenységet folytató családtagoknak külön-külön kell eleget tenniük adókötelezettségüknek.

Az adó mértéke az adóalap 2 %-a. Az adóalapot általános esetben az eladott áruk beszerzési értékével és a közvetített szolgáltatások érékével (ezek az őstermelőknél nem igazán merülhetnek fel), valamint az anyagköltséggel csökkentett bevétel képezi. Anyagköltségként csak a bizonylattal igazolt kiadások vehetők figyelembe. Ezért a személyi jövedelemadó törvény szabályaitól függetlenül célszerű minden esetben a szabályosan kiállított számlát, bizonylatot megőrizni.

Az iparűzési adót és adóelőleget az adózónak önadózással kell teljesítenie. Vagyis az adót és adóelőleget az adózó köteles megállapítani, bevallani, illetőleg megfizetni.

Amennyiben az Ön bevétele nem haladta meg az adóévben a 600.000 forintot, adóbevallást helyettesítő nyilatkozatott kell tennie.

Tájékoztatom, hogy az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 172. § (1) bekezdése alapján a magánszemély adózó 200 ezer forintig, míg a nem magánszemély adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, ha a bejelentési, bevallási kötelezettségét késedelmesen, hibásan, valótlan adattartalommal vagy hiányosan teljesíti.

Tisztelettel: Nagy János jegyző

Értékelés:
(0 szavazat)