Hirdetmény - veszettség elleni védőoltás

2015. január 08.

Tisztelt Kutyatartó Gazdák

Kötelezettség, de jól felfogott közös érdekünk a veszettség elleni védőoltás teljesítése.

A veszettség mind állatra, mind emberre halálos kimenetelű megbetegedés, amely ellen megelőző védőoltással kell védekeznünk.

A jelenleg érvényes jogszabály alapján az állattartó köteles kutyáját a három hónapos kora elérése után veszettség ellen beoltatni. Az első oltástól számítva hat hónapon belül egy ismételt oltás szükséges az alapimmunitás megszerzéséhez, majd ezt követően pedig évente egyszer un. emlékeztető oltásban kell részesíteni az ebet. Innentől kezdve már évente kell az oltást megkapnia. Csak olyan kutya oltható be, amely elektronikus jelölőeszközzel (chip) meg van jelölve.

Az állattartók feladatai:

  • - Amennyiben jelöletlen ebet tart a szolgáltató állatorvosával be kell jelöltetni az állatot (chip).
  • - Ha a kutya a fentiek alapján nem kapott veszettség elleni védőoltást szintén a szolgáltató állatorvost kell keresni és beoltatni azt az év hátralevő részében.

A veszettség jelentőségét mutatja az is, hogy a hatóság az előző évre vonatkozóan az oltatlanul maradt ebeket felkutatja. Ezen ebek állattartói ellen hatósági eljárást kell indítani, amelynek végén akár 1500000 Ft bírság kiszabására is sor kerülhet.

Ezért kérünk minden ebtartót, hogy felelős állattartóként oltatlan ebét a fentiek szerint oltassa be.