Lakatlan házak, raktár épületek biztonságáról

2022. május 05. 263

A lakatlan házak, raktár épületek és elhagyatott mezőgazdasági épületek elkerítetlenek, őrizetlenek, könnyű célpontok lehetnek az elkövetői csoportoknak.

A romos épületekből vagy kihaltak a tulajdonosok, vagy az örökösök máshol élnek és nem foglalkoznak az ingatlanokkal, viszont a személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik, ezért a házak, épületek biztonságáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia.

Néhány hasznos tanács, hogyan óvhatjuk meg azon ingatlanjainkat, ahol életvitelszerűen nem tartózkodunk:

Gondoskodjunk a magára hagyott épületek rendszeres ellenőrzéséről, ha az ingatlantól távol élünk, kérjük meg a szomszéd lakókat figyeljenek a házra.

Vegyük fel a kapcsolatot a helyi önkormányzattal, polgárőrséggel, akik rendszeresen bűnmegelőzésű járőrszolgálatot látnak el a vagyonbiztonság fokozása érdekében.

Az elkövetők gyakran az ablakokat betörve, benyomva jutnak be a házba, ezért az épületek ablakait célszerű ráccsal ellátni.

Az bejárati ajtók legyenek masszívak, biztonsági zárral felszereltek. Célszerű hevederzárat használni. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók és a melléképületek is kellő védelemmel rendelkezzenek.

Anyagi lehetőségeikhez mérten, a mechanikai védelem kiegészítésként alkalmazzanak elektronikai rendszert is! Ezek a technológiák (hang- és fényjelző készülék, távriasztás) ugyan nem minden esetben védenek meg a betöréstől, de a külvilág számára jelzik, hogy illetéktelenek jogtalanul akarnak behatolni az otthonukba.

Érdemes biztonságtechnikai szakember tanácsát kikérni, aki az adott ingatlan állapotát, helyzetét figyelembe véve tud tanácsot adni.

Ügyeljenek a meglévő elektronikai védelmi rendszer karbantartására!

Célszerű szúrós, tüskés növényeket telepíteni a kerítés mellé. A kerítés maradjon átlátható, hogy illetéktelenek ne tudjanak feltűnés nélkül mozogni a kertben!

Amennyiben az illetékességi területén tudomásuk van olyan épületről, lakóházról mely régebb óta lakatlan, a tulajdonosok, esetleg örökösök máshol élnek, azt jelezhetik a település körzeti megbízottjának, aki az érinett ingatlan fokozott ellenőrzése érdekében szükséges intézkedéseket meg fogja tenni.

A bűncselekmények többsége megelőzhető, ezért kérjük, fogadják meg bűnmegelőzési tanácsainkat és ajánlásainkat közvetítsék rokonaiknak és ismerőseiknek is!

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válna kérjük hívja a 112-es központi segélyhívószámot!

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztálya

Értékelés:
(1 szavazat)