A felelős kutyatartás

2018. május 24. 541

Megfelelő életkörülmények biztosítása:

A kutya nem láncra való, és nem egy pár négyzetméteres kennelbe. A kutya társállat, és az ember társaságában érzi jól magát. Minél több közös program, több aktiitás, a kutyatartás annál megfelelőbb. Megfelelő élőhelyet, életkörülményeket kell biztosítani számára.

Szeretet. A kutyának szeretetre, elismerésre van szüksége:

A kutyatartás, a kutya és az ember együttlése kölcsönös szereteten kell, hogy alapuljon. Fontos a kölcsönös szeretet és a bizalom. Ne éljünk vissza kutyánk érzéseivel, ne rajta töltsük ki mérgünket, keserűségünket, ne alázzuk meg.

Megfelelő táplálás, étel, ital biztosítása:

Bármilyen ételt is kap a kutya, legyen előtt mindig friss víz. A kutya a szomjúságot sokkal rosszabbul és rövidebb ideig bírja, mint az éhsé- get. Nyáron sokkal több vízre van szükségük, ezt soha ne felejtsük el. Sertéshúst a kutyának nyersen adni tios, férgességet okoz.

A kutya ugyan szeret a csokoládét, de az méreg számára.

Mozgásigényének rendszeres kielégítése:

A kutya lételeme a mozgás. A mozgásra nemcsak az izomzat megtornáztatása miat van szüksége, hanem az élménydús események szellemi kapacitását is növelik. Rendszeresen mozogjunk kutyánkkal. A kertes házban élő kutya számára is szükséges biztosítani a rendszeres sé- tát.

Egészségének védelme:

Szükségesek a kötelező oltások, féreghajtás, bolha és kullancs elleni védekezés.

A mikrochip fontossága:

Sajnos Magyarországon még mindig nem elég elterjedt a mikrochip alkalmazása. A mikrochip egy rizsszem méretű eszköz, melyet az állat bőre alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A mikrochip beültetése 2 perces procedúra, melyet csak az arra felhatalmazot állatorvos végezhet el. A mikrochip regisztráció- ját az azt beültető állatorvosnak kell elvégeznie, az általunk helyesen kitöltöt adatok alapján. A beültetés után egy vonalkódot kell kapnunk, amit legjobb az állat oltási könyvébe beragasztani. A regisztrációt minden esetben ellenőrizzük! Ezt a www.petvetdata.hu oldalon tehetjük meg, ahol csak az állat neve, faja és fajtája lesz megtalálható adatvédelmi okokból.

Egy chippel rendelkező, megfelelően regisztrált elveszet kutya a megtalálást követően 5-10 perc alat visszajutttható gazdájához!

Mit ne tegyünk idegen kutya esetében:

  • sose tegyünk hirtelen mozdulatokat;
  • sose kiabáljunk, futkározzunk a kutya mellett
  • sose simogassuk akkor, amikor éppen eszik;
  • sose nyúljunk be a kerítésen, még akkor sem, ha ismerjük a kutyát;
  • sose menjünk két verekedő kutya közelébe;
  • sose piszkáljuk, ha beteg vagy sebesült.

Ha támad a kutya:

  • ha van nálunk valamilyen tárgy, tegyünk magunk elé;
  • álljunk egy helyben, mozdulatlanul;
  • kerüljük a szemkontaktust;
  • ne fordítsunk neki hátat;
  • ne kezdjünk el futni, hadonásszunk;
  • ne feküdjünk le.

Állatkínzás:

Az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő állategyed tenyésztése, szaporítása.

Az állat elűzése, elhagyása, kitétele is TILOS!

Ha állatkínzást tapasztalnak (mivel bűncselekmény elkövetését láttk) forduljanak az illetékes rendőrkapitánysághoz!

Az állatkínzást a törvény bünteti!

Állatkínzás a 2012. évi C. törvény 244. § (1)

Aki

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattl szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétség miat két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés bűntet miat három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzás

a) az állatnak különös szenvedést okoz, vagy

b) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

Értékelés:
(0 szavazat)