Unokázós csalásos telefonhívások

2020. augusztus 10. 520

Az utóbbi időben ismét felbukkantak az úgyneve-zett „unokázós csalásos” telefonhívások. Közös jellemzőjük, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket, majd a csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának, például az unokájának, gyermekének, valamilyen rokonának adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál.

A kiszemelt áldozatoknak síró-rívó, ijesztő hangot is kiadtak az elkövetők, hogy hihetőbb legyen, hogy egy baleset helyszínéről telefonálnak.

Egy sértett így nyilatkozott a csalás körülményeiről:

„Amikor megszólalt benne ez a síró-rívó hölgy, szinte lesokkolt. És akkor átvette a telefont egy úgynevezett rendőr, aki helyszínel. Kérdezte a lányom adatait. Azt mondta, hogy a belvárosban van egy nagy karambol, amiben a lányom részt vett, ő volt a bűnös. Kiégett az autó, de valahogy megtalálták a telefonjában ezt a címemet. A férfi ezután elmagyarázta, miért nem a lánya hívta fel a hírrel. Azt mondta, hogy nagyon súlyos sérülései vannak, fejsérülés, hangszálsérülés, úgyhogy ha beszélek vele, ne ijedjek meg, mert nem ismerek a hangjára. Ezután a magát rendőrnek kiadó férfi odaadta a magát lányának kiadó nőnek a telefont. Sírt, hogy anyu, anyu, nagy bajban vagyok, nagyon-nagyon csúnya hangot adott. Nagyon kellene nekem 6 millió forint, ugye tudsz adni, nagyon rossz hatással volt rám. Mondom, jó, majd megoldjuk valahogy, gyere ide. Ezzel vége lett”

Aztán elmondják, hogy a hívás után érkezni fog egy közvetítő, és a fenti indokokkal ráveszik a gyanútlan idős áldozatot, hogy pénzt, ékszert, egyéb értéktárgyat adjon át neki. A közvetítő elhiteti magáról, hogy jó barátja, ismerőse a bajba jutott hozzátartozónak, és miután megszerezte az értéket, már távozik is.

A csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak, vagy a közösségi oldalakon, beszélgetésekben megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé a történetüket.

Az ilyen csalások megelőzése érdekében, kérjük, fogadja meg az alábbi tanácsainkat:

  • Mindig járjon utána, hogy a rokona valóban bajban van-e! Tegye le a telefont és hívja fel hozzátartozóját!
  • Tegyen fel olyan kérdéseket, amelyekre egy idegen nagy valószínűséggel nem tud válaszolni (pl.: mikor találkoztak utoljára, rokoni körre vonatkozó kérdések)!
  • Ne hagyja magát sürgetni, próbáljon higgadt maradni!
  • Életmentő műtét külföldön sem marad el azért, mert valaki nem tud azonnal fizetni
  • Hivatalos személy nem kér pénzt! Sem rendőr, sem tűzoltó, se mentős!
Értékelés:
(1 szavazat)