Föld napja

2021. április 28. 292

Április 22-én közel 180 országban tartják meg a Föld napját, felhívva ezzel a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására.

Az első Föld napját 1970. április 22-én tartották, amely 20 évvel később világmozgalommá nőtte ki magát. Magyarország az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez. A világnap célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön a Föld megóvása.

Ennek kapcsán szeretnénk hangsúlyozni a büntetőjogi és szabálysértési felelősséget, valamint a környezetet védő szabályok betartásának fontosságát. A Büntető Törvénykönyv a környezet és természet elleni bűncselekmények körébe sorolja – egyebek mellett – a környezetkárosítást, a természetkárosítást, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését, illetve az állatkínzást.

Azokat a jogsértéseket, amelyek nem tartoznak a fenti kategóriába, a Szabálysértési törvény szankcionálja. Ilyen a természetvédelmi szabálysértés, valamint vízszennyezés.

  • Környezetünk megóvása érdekében kérjük, tájékozódjon a szemét, illetve veszélyes hulladék elhelyezésének legális lehetőségeiről, továbbá a kerti hulladék égetésre vonatkozó szabályokról!
  • Fokozottan ügyeljen a védett növények és állatok megóvására!
  • Informálódjon a természetvédelmi területen betartandó szabályokról.

Vigyázzunk környezetünkre!

Értékelés:
(1 szavazat)