Hogyan előzzük meg az autópályán, pihenőben, benzinkúton elkövetett trükkös lopásokat?

2021. május 15. 287

A hazai gyorsforgalmi utakon előszeretettel követnek el trükkös módszerrel bűncselekményeket. A trükkökben lehetnek eltérések, de lényegüket tekintve közösek: valamilyen megtévesztéssel arra késztetik az autóst, hogy az megálljon, majd figyelmét elterelve ellopják a gépkocsiban található értékeket.

A módszerek sokfélék lehetnek. Általában az elkövetők a benzinkutaknál vagy pihenőkben választják ki egyedül utazó áldozatukat. A leggyakoribb módszer, hogy az áldozat autójának kerekén sérülést okoznak, majd amikor az kerékcsere céljából megáll, elterelik a figyelmét és a gépjárműben lévő értékeket eltulajdonítják.

Ilyen módszer lehet, hogy miközben a benzinkútnál fizet a kiszemelt áldozat, kiszúrják vagy leeresztik a gumit. Ezután követik a gépjárművet, és menet közben integetnek neki, hogy defektje van, álljon meg. A trükk, hogy az elkövető szorosan az áldozat kocsija mögé áll, társa lefekszik a hátsó ülésre, hogy ne lehessen látni. Miközben társa és a gépkocsivezető az autó kerekeit nézegeti, addig a hátsó ülésen fekvő kiszáll, odalopakodik az autóhoz, észrevétlenül kinyitja és kiveszi az értékeket, majd visszafekszik a hátsó ülésre. Az ilyen módon elkövetett lopás néhány másodpercig tart. A sértettek legtöbbször több kilométer megtétele után veszik csak észre a sérelmükre elkövetett bűncselekményt.

Másik módszer, hogy az elkövetők éjszaka úgynevezett térképes módszerrel dolgoznak. Ilyenkor a bűnözők parkolókban, pihenőkben, benzinkúton mennek oda a gyanútlan autósokhoz, hogy megkérdezzék, merre kell menniük. A sötét miatt a térkép csak az autó fényszórója előtt látható, ezért a saját kocsija elé csalják az áldozatot, aki a szemébe világító lámpa miatt semmit sem lát. Ezt kihasználva lopják el a gépkocsi hátsó ülésén hagyott értékeket.

Gyakori módszer, hogy fényjelzéssel, mutogatással tévesztik meg a gépkocsivezetőt, valamilyen nem létező műszaki hibára hivatkozva (pl. izzik a fék) megállítják őt, majd a „segítségnyújtás” közben figyelmét elterelve tulajdonítják el gépkocsijából értékeit.

Előfordul, hogy az elkövetők szándékosan neki koccanak az áldozat kocsijának, így kényszerítik a megállásra. A sértett ezt követően válik bűncselekmény áldozatává, figyelmének elvonása alatt.

Mit tehet a megelőzés érdekében?

  • Értékeit ne hagyja szem előtt az autóban, pénzét, okmányait, mobiltelefonját mindig tartsa magánál!
  • Idegeneknek sose álljon meg! Ha mégis megteszi azonnal zárja le gépjárművének központi zárát!
  • Ha műszaki hiba vagy egyéb okból parkolóban, pihenőben áll meg a gépjárművet soha se hagyja nyitott állapotban, őrizetlenül!
  • A túl segítőkész idegenekkel szemben legyen bizalmatlan!
  • A gépjárműből történő kiszállást követően azonnal zárja le az ablakokat, ajtókat, ha nem tudja folyamatosan szem előtt tartani az abban hagyott értékeit!
  • Pihenésre nagyforgalmú, kellően megvilágított parkolót használjon!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává vált, azonnal hívja a 112-es központi segélyhívó számot!

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

Értékelés:
(1 szavazat)