Biztonságban Vakáció ideje alatt is!

2021. június 16. 368

Egy diák számára nincs szebb nap, mint amikor vége az iskolaévnek, és kezdődhet a „gondtalan” nyári szünidő.

A nyári szünidőben biztosan gyakrabban előfordul veled az is, hogy egyedül maradsz otthon. Ebben az esetben soha ne engedj be a házba/lakásba idegent, bármilyen ürüggyel is kéri ezt Tőled.

Ha elmész otthonról, gondosan zárd be az ablakot, az ajtót. A szúnyogháló, vagy a nyitva hagyott bukóablak nem véd a betörők ellen. A lakáskulcsot soha ne tedd látható helyre, nyakadba, vagy hátizsákod oldalára!

Elsősorban Rajtad múlik, hogy a nyári szünidő alatt – amíg te lazítasz – szüleid nyugodtan tudjanak dolgozni, és megbízzanak Benned. Ezért csak azokra a helyekre menj játszani, barátokkal közösen szórakozni, ahová elengedtek, és a megbeszélt időre minden esetben érj haza. Ha mégis közbejönne valami, mindenképpen értesítsd erről szüleidet, hogy feleslegesen nem aggódjanak Érted!

Egységben az erő! Ha késői időpontban tartott programon szeretnél részt venni, oda csak csoportosan, lehetőleg felnőtt kíséretében menj, és kerüld a rosszul kivilágított, elhagyatott helyeket!

Jól fontold meg, hogy milyen értéktárgyat viszel Magaddal és azokat hol tartod! Egy hivalkodóan viselt ékszer, mobiltelefon, stb. könnyen felkeltheti mások érdeklődését, és bűncselekmény sértettjévé válhatsz!

Ismeretlen, idegen személy közeledését bizalmatlanul fogadd, semmit ne fogadj el tőle. Ne hagyd magad semmire sem kényszeríteni, szükség esetén ne szégyellj segítségért kiabálni, elszaladni! Ha valamilyen értéktárgyat akarnak Tőled elvenni, és nincs más lehetőség - bármennyire is fájó – add azt át! Ilyenkor a legfontosabb a testi épséged védelme!

A közlekedési szabályokat gyalogosan és kerékpárral, gördeszkával is tartsd be, mert ezzel életedet, testi épségedet óvhatod meg és mások biztonságát nem veszélyezteted!

A folyók, tavak kiváló kikapcsolódást és komoly veszélyforrást egyaránt jelenthetnek. Mindenki hallotta már, hogy felhevült testtel nem szabad vízbe ugrálni, mégis minden nyáron több ember fullad vízbe emiatt. Ha barátaiddal fürödni akartok, azt csak KIJELÖLT helyen tegyétek, ahol lehetőség szerint úszómester és esősegély – nyújtás is biztosított!

A strandokon se feledkezz meg értékeid biztonságos őrzéséről, mert előfordulhat, hogy nem mindeni pihenés céljából tartózkodik ott!

Ne feledd, hogy jó heccnek, vagánykodásnak induló cselekményből könnyen lehet bűncselekmény vagy tragédia, melyet utólag már nem lehet meg nem történtté tenni! Egy lopás, grafitizés, telefonbetyárkodás, bántalmazás, egy füves cigi elszívása, stb. adott esetben szabálysértési- vagy büntetőeljárást, ill. kártérítési kötelezettséget is vonhat maga után. Egy ilyen esemény nem csak a nyári szünetet árnyékolhatja be, hanem akár évek múltán is „visszaköszönhet”, pl.: egy erkölcsi bizonyítvány kiváltásakor.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává vált, kérjük azonnal hívja a 112-es központi segélyhívó számot!

Photo by Vidar Nordli-Mathisen on Unsplash

Értékelés:
(1 szavazat)