Kábítószer-ellenes világnap

2021. június 24. 285

Az ENSZ döntése alapján június 26-át 1988 óta Kábítószer – Ellenes Világnapként tartjuk számon. A világnap célja felhívni a figyelmet a drog-fogyasztás veszélyeire és a kábítószer – kereskedelem elleni harc fontosságára.

Célszerű az életkornak megfelelő tájékoztatást adni a gyermekeknek, fiataloknak a káros anyagok szervezetre gyakorolt hatásáról.

A középiskolásoknak már tudniuk kell, hogy mire figyeljenek környezetükben biztonságuk, egészségük védelme érdekében. Ismerniük kell: a drogok egészségkárosító hatásait, a kábítószerekkel kapcsolatos jogkövetkezményeket. Tudniuk kell a kábítószerfüggő állapotról, mikor a szenvedélybeteg mindent megtesz annak érdekében, hogy narkotikumokhoz jusson. Kábítószer (drog): minden olyan anyag, amely a szervezetbe kerülve az agyra hat és módosítja annak működését. Drognak tekintjük azokat az anyagokat, szereket, amelyek szervezetünkbe jutva módosítják gondolkodásunkat, érzelmeinket, viselkedésünket.

A fiatalokat a fenti ismérvek figyelembevételével KÉPESSÉ kell tenni a
  • a veszély felismerésére,
  • segítségkérésre,
  • z életigenlő magatártás felvállalására

Az új típusú drogok különösen veszélyesek. Kémiai összetevőik ismeretlenek és bizonytalan eredetűek, nem lehet tudni, pontosan mint tartalmaznak. Az emberi szervezetre, pszichére gyakorolt hatások rövid-, és hosszú távú kockázataik ismeretlenek. Akár az első „kipróbálás” is a fogyasztó életébe kerülhet. A droghasználónak torzulhat a tér-, és idő-, és fájdalomérzékelése, önkontrolját elveszítheti.

  • további drogok, és kábítószerek ismételt fogyasztására késztethet,
  • z intravénás szerfogyasztás fertőzésekhez, maradandó betegségekhez vezethet,
  • ódult állapotban a szerhasználó könnyebben válhat kiszolgáltatottá, áldozattá,
  • ő a szexuális és egyéb erőszakos bűncselekmény veszélye,
  • okozott a veszélyeztetés a közúti közlekedés során.

Ha bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Photo by Daniel Norin on Unsplash

Értékelés:
(1 szavazat)