Bűnmegelőzés építészeti eszközökkel

2021. július 29. 363

Hogyan növelhető egy település biztonsága az építészet és várostervezés eszközeivel?

Hogyan lehet biztonságos tereket létrehozni, amelyekre nem telepszik rá a bűnözés?

Többek között ezekre a kérdésekre ad választ az építészeti bűnmegelőzés, egy mind a világban mind Magyarországon egyre népszerűbb és elfogadottabb kreatív bűnmegelőzési irányzat.

Az építészeti bűnmegelőzés lényege, hogy az épített környezet kreatív tervezésével, egyszerű, gazdaságos és fenntartható eszközök használatával megszüntethetők a bűnözésnek kedvező körülmények és terek.

Gondoljuk csak végig, mikor érezzük magunkat komfortosabban, ha egy élettel teli, nyüzsgő téren megyünk keresztül, vagy ha egy kihalt, üres területen vágunk át? A többi ember jelenléte megnyugvással tölt el, hiszen úgy érezzük, hogy, ahol több ember van, nem fordulhat ellenünk senki, és ha mégis, a többiek segítenek vagy segítséget hívnak. De mitől lesz egy tér nyüzsgő, forgalmas? Ha az emberek szívesen töltik ott szabad idejüket, ha a tervező gondol arra is, miként népesítheti be azt különféle cselekvéseket ösztönző tárgyakkal, területekkel, pl. játszótér, sportpálya stb. E gondolatmenet csak egy elemét mutatja be az építészeti bűnmegelőzés széles körben alkalmazható tárházának, amely egyszerű elveken alapul, mégis a világ számos országában bizonyított már: hatásosan csökkenti a bűnelkövetések számát. A bűnmegelőzés egyik legidőszerűbb feladata hazánkban ezeket a környezetet céltudatosan alakító elveket széles körben megismertetni.

A teljes tartalom letölthető a csatolt mellékletben.

Értékelés:
(1 szavazat)