Kiberbiztonsági tippek - 6. Adathalászat

2021. november 05. 370

Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek. Ha ezek illetéktelen személyek részére hozzáférhetővé válnak, az komoly anyagi károkat is okozhat.

A bűnözők megtévesztő e-mailek és közösségi oldalakon keresztül küldött üzenetek segítségével próbálnak meg hozzájutni a felhasználók adataihoz. Az e-maileket és üzeneteket nagyon sok embernek elküldik, bízva abban, hogy néhányan bedőlnek és megadják az adataikat.

Az adathalászok jellemzően egy HAMISÍTOTT WEBOLDALON keresztül próbálnak személyes és pénzügyi adatokhoz (tipikusan felhasználói név, jelszó, bankkártya-adatok) jutni. Megbízható szervezetek, bankok, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó weboldalak, online fizetési szolgáltatók ismertségét kihasználva, azok weboldalait LEMÁSOLVA igyekeznek a felhasználók bizalmába férkőzni. A csalók E-MAILT vagy közösségi oldalon, illetve egyéb üzenetküldő szolgálatáson keresztül ÜZENETET KÜLDENEK a címzettnek, amiben ráveszik az e-mailben vagy üzenetben szereplő HIVATKOZÁS követésére.

Arra kérik a felhasználót, hogy JELENTKEZZEN BE valamilyen megbízható szervezet (levelezési szolgáltató, PayPal, eBay, bank, stb.) honlapjához nagyon hasonlító weboldalra, amit azonban a csalók üzemeltetnek, és az itt megadott személyes és pénzügyi adatok a csalókhoz kerülnek

A teljes tartalom letölthető a csatolt mellékletben.

Értékelés:
(1 szavazat)