A hideg időre beindulnak a trükkös faárusok

2021. november 16. 340

Beindult a fűtési szezon, így megyénkben is megjelenhetnek a trükkös faárusok. Minden évben több tucatnyi embert tévesztenek meg a tűzifával házalók.

Trükkök tömegével verik át a megrendelőket a „tűzifás csalók”.

Az elkövetők módszerei jellemzően a következők:

  • A kereskedelmi árnál jóval olcsóbban kínálják „kiváló” minőségű portékájukat plakátokon, hirdetési újságokban.
  • Csak telefonszámot adnak meg a hirdetéseikben, az áru értékesítését pedig általában helyszínre szállítással vállalják.
  • A jármű platóján még tíz mázsa a tüzelő, az udvaron leborítva már csak ennek a fele. A laikus vevő még csak becsülni sem tudja, hogy valóban annyi fát kapott-e, amennyit megrendelt.
  • A vásárlás során – ha nagyobb címletű bankjegyből kell visszaadni – megfigyelhetik, hol tartja a gyanútlan házigazda a pénzét. Később a sértett figyelmét elterelve (egy pohár vizet kérnek, WC-re, mosdóba mennek) megszabadítják a megtakarított készpénzétől.

Mire figyeljünk még fa vásárlás esetén?

Amikor tűzifát veszünk, egyik legjellemzőbb mértékegység a köbméter, a másik a mázsa.

Ha mázsára veszünk tűzifát, akkor érdemes megnézni, mennyire friss a vágás, mivel a frissen vágott fa egyrészről rosszabb hatásfokkal ég, mivel a hőenergia egy része a fa száradására megy el.

Másrészről rengeteg vizet is veszünk, tehát miután kiszárad a fa, akkor jönnek rá sokan, hogy egy csomó pénzt kifizettek feleslegesen a vízért. Így már nem is olyan olcsó az így vásárolt tűzifa.

Az erdei köbméter számítása:

Az erdei köbméter nem egyezik meg a hagyományos matematikai 1x1x1-es köbméterrel, mivel a fa metszetéből adódóan (ami ugye körszerű) keletkeznek úgynevezett kitöltetlen részek a köbméterben. Ennek a kitöltetlenségi tényezőnek köszönhetően meg kell, hogy növeljük az értéket 0,7-el. Ez az érték hosszú évek tapasztalatai alapján és különböző számítási módszereken alapul, és ezt az értéket hivatalosan is elfogadottnak tekintik.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a farönköket 1 m hosszúra vágják a kitermelés során és 1,7 m (egész pontosan 1,68 m, de a kerekítése elfogadott hivatalosan) magasan úgynevezett sarangba rakják össze. Ilyenkor már csak a sarang hosszát kell lemérni és már meg is kapjuk, hogy hány erdei köbméter a vásárolt fa mennyiségünk.

Ugyanakkor a hasogatott fát nem erdei köbméterben szokás elszámolni, hanem legtöbbször mázsában, vagy kalodában, esetleg zsákolva lehet hozzájutni.

Vásárlás előtt mindenképpen legyünk tisztában a mértékegységekkel. Ezen kívül nagyon sok múlik a fafajon, a nedvességtartalmon, hogy rönkfa-e vagy hasogatott tűzifa.

A legnehezebben meghatározható mennyiség az ömlesztett tűzifa. Ebben az esetben legtöbbször csak mázsára tudunk vásárolni, amit az eladó telephelyén jó esetben le lehet mérni. Célszerű ellenőrizni, hogy mennyire száraz az a fa, amit megvásárolunk, ugyanis a nedves tűzifa kb. 2-szer annyit nyom, mint a száraz, míg a fa térfogata gyakorlatilag állandónak tekinthető.

Érdemes az eladóval még az elején tisztázni az elszámolás egységeit, a későbbi félreértések elkerülése érdekében. Utólag mindenki okos, szokták volt mondani, viszont előre okosnak lenni mindenképpen kifizetődőbb!

Hogyan lehet elkerülni az áldozattá válást?

  • Fontolják meg a kiválónak tűnő – piaci árnál jóval kedvezőbb – ajánlatot! Őrizzék meg egészsége bizalmatlanságukat az árusokkal szemben!
  • megrendeléskor előre egyeztessenek időpontot a kiszállításhoz, és lehetőség szerint kérjék egy tüzelőanyag vásárlásban jártas szomszéd vagy rokon segítségét!
  • érjenek mérlegelést egy közeli TÜZÉP telepen! Csak akkor fizessenek az eladónak, ha mindent rendben találtak!
  • egyenek óvatosak! Otthonaikba ne engedjenek be idegent, így megelőzhetik, hogy trükkös tolvajok áldozatává váljanak!
Értékelés:
(1 szavazat)