Gyerekház a gyerekekért

2009. szeptember 14. 1904

235_gyerekhaz-a-gyerekekertVárosunk sikeresen pályázott az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) 5.2.2/08/2 „A korai beavatkozást középpontba helyező Biztos Kezdet programok elterjesztése országos szinten, kiemelt figyelemmel a leghátrányosabb helyzetű térségekre” –programra.

A program célja, hogy elsősorban a gazdasági vagy kulturális okokból hátrányos helyzetből induló 0-5 éves gyerekek számára a lehető legkorábban nyújtson segítséget készségeik és képességeik kifejlődéséhez, felkészítse őket a közoktatási rendszerbe való sikeres belépésre és részvételre, hozzájárulva ezzel esélyeik javításához. E célból létesülnek egységes alapelven, de a helyi szükségletekhez rugalmasan igazodva a gyerekházak .

A program azon régiókban kerül elterjesztésre, ahol együtt vannak jelen a területi hátrányok (hátrányos helyzetű térség, település, városrész), és egyéb hátrányok (pl. a szülők tartós munkanélkülisége) valamint a szolgáltatásokhoz való hozzáférés nehézségei (pl. bölcsőde hiánya, kevés óvodai férőhely) is jelentkeznek.

Dombrád Város Önkormányzata a jelen programra kiírt pályázaton a -73 közül- mindössze 33 sikeres pályázó egyike. A megvalósításra elnyert összeg: 35 494 606 Ft.

Ezen program keretében létesül Dombrádon a Mese-híd Gyerekház. A gyerekház a Kossuth út 23/a alatt, a volt MHSZ iroda épületében kapott helyet. Az épület korszerűen, az elvárásoknak megfelelően át lett alakítva. Kialakításra került egy 54 nm-es játszó-foglalkoztató helység a gyerekeknek, iroda, teakonyha, fürdőszoba. A gyerekeket és szüleiket esztétikusan berendezett, barátságos környezet, játékok, felszerelések várják. Az épülethez tartozó udvar kialakítása is folyamatban van.

A gyerekház a kisgyermekes családok számára közösségi teret, gyermekeik szakszerű igényes délelőtti ellátását, játékos, fejlesztő foglakoztatását biztosítja. A programok, foglalkozások a település összes kisgyerekes családja számára hozzáférhetőek, ingyenesen igénybe vehetők. A gyerekek ellátása szakképzett dolgozó felügyeletével történik. A gyerekház három dolgozója: Ágoston Etelka – gyerekház vezető, Váradi Sándorné – gyerekház dolgozó, és Szántó Ferencné – gyerekház segítő. A program szakmai vezetője Kozmáné Kasza Veronika.

A gyerekház több szempontból üdvös városunk számára. Olyan szolgáltatást tudunk nyújtani a lakóknak, ami új, érdekes színfoltja lesz Dombrádnak, s három korábban munkanélküli személynek biztosít munkalehetőséget.

A dolgozók szeretettel várnak minden érdeklődőt a 2009. szeptember 24-én tartandó nyitórendezvényre, és az utána folyamatosan biztosított foglalkozásokra.

A Mese-híd Gyerekház elérhetőségei:

Cím: 4492 Dombrád Kossuth út 23/a
Tel.: 06/30-48-67-549
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Értékelés:
(0 szavazat)