TOP_PLUSZ-1.2.1-21-SB1-2022-00003 - Dombrád Város komplex, környezettudatos fejlesztése megújuló-, és okos technológiákkal

2022. október 12. 459

Sajtóközlemény

894,49 millió forintos Európai Uniós támogatással valósít meg fejlesztést Dombrád Város Önkormányzata

2022. szeptember 19.

Dombrád Város Önkormányzata Európai Uniós támogatásból valósítja meg a település komplex, környezettudatos fejlesztését. A Széchényi Terv Plusz Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében meghirdetett Élhető Települések című pályázati felhívásra benyújtott sikeres pályázaton 894,49 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az önkormányzat. A projekt célja javítani a település általános környezeti állapotát, az elérhető szolgáltatások minőségét. A projekt eredményeként javulni fog a város szolgáltatási színvonala, infrastrukturális helyzete és környezeti állapota, a komplex fejlesztés megvalósítása növeli a település lakosságmegtartó képességét és hozzájárul az éghajlatváltozás mérsékléséhez, valamint a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez.

A projekt 9 fejlesztési eleme egymás hatását erősítve fejtik ki gazdasági, környezeti és társadalmi hatását:

  1. Az új játszótér, szabadtéri kondipark, valamint az ezeket körbevevő rekortán futópálya valamennyi korosztály számára biztosítja a sportolás és aktív szabadidő eltöltés lehetőségét.
  2. A közpark felújítása, ingyenes Wi-Fi elérés, az okospadok kihelyezésével elérhető ingyenes töltőpontok a település teljes lakosságának kínál pihenési lehetőséget zöld környezetben. A pihenés biztonságáról az elhelyezett okos köztéri kamerák gondoskodnak.
  3. A Tisza-parti pihenőhely esőbeállóval, kerékpártározóval, parkosítással, szalonnasütő hellyel és kandeláberes okos világítással a teljes lakosság számára nyújt majd kikapcsolódási lehetőséget zöld környezetben.
  4. A 25 db telepítésre kerülő okos térfigyelő kamera a közbiztonság erősítésével járul hozzá az élhető és biztonságos környezethez.
  5. A hét darab új okos buszmegálló napelemmel, okos LED világítással, USB töltővel, Wi-Fi eléréssel működik majd. Modern, intelligens szolgáltatásaikkal és kulturált környezetükkel javítják a közösségi közlekedést igénybe vevők közérzetét és erősítik a közösségi közlekedési iránti bizalmat.
  6. Az új közösségi tér épülete a lakosságnak nyújt majd közösségi szolgáltatásokat, rendezvényeknek biztosít helyszínt és a helyi civil szervezetek számára biztosít működési helyszínt és programlehetőséget. Az épület letisztult, modern formavilágával és környezettudatos működésével példaértékű lesz. Teljes mértékben megújuló energiákra alapozva fog működni, a fűtést/hűtést talajszondás hőszivattyú biztosítja majd, melyhez az elektromos áramot az épületre telepített napelemes rendszer termeli meg.
  7. Az útmenti klímatűrő fasorok telepítése javítja, zöldíti a településképet, csökkentik a közutakon keletkező zajterhelés, csökkentik a szállópor koncentrációt, melyek hozzájárulnak az élhető települési környezethez.
  8. A napelemes árnyékoló szerkezettel fedett és elektromos autó töltővel ellátott, a település központi részén megvalósuló parkoló létesítése megkönnyíti a közszolgáltatások elérését, míg a napelemek által megtermelt árammal parkolás közben tölthetők az elektromos hajtású járművek, ezzel ösztönözve az elektromos mobilitás elterjedését és az ÜHG kibocsátás csökkentését.
  9. A helyi klímastratégia elkészítése megalapozza a település jövőbeli értékrendjét, hozzáállását, a klímaváltozás helyi hatásainak csökkentése érdekében. Elkészítése a település felelős hozzáállásából eredő alapvető érdek, hiszen a klímaváltozás hatásinak enyhítése csakis úgy valósulhat meg ha minden kis közösség a maga szintjén is megtesz mindent ennek érdekében.

A beruházás megvalósítási határideje: 2025.05.31. A projektről bővebb információt a www.dombrad.hu oldalon találhatnak.

További információ kérhető:
Harsányi László polgármester
tel: 30/410-2247
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Értékelés:
(1 szavazat)