Sajtóközlemény - 199,88 millió forintos Európai Uniós támogatással újítja meg belterületi közúthálózatát Dombrád Város Önkormányzata

2023. április 01. 105

Dombrád Város Önkormányzata Európai Uniós támogatásból valósítja meg a belterületi útjainak, fejlesztését, felújítását. A Széchényi Terv Plusz Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében meghirdetett Belterületi utak fejlesztése című pályázati felhívásra benyújtott sikeres pályázaton 199,88 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az önkormányzat. A projekt célja javítani a település önkormányzati tulajdonban lévő úthálózatának állapotát. A sikeres pályázat eredményeképpen összesen 3157 folyóméter útszakasz újul meg.

Dombrád Város Önkormányzat pályázatának céljai szorosan kapcsolódnak és illeszkednek a pályázati felhívásban megfogalmazott elvárásokhoz. A cél integrált módon támogatni olyan infrastruktúra-fejlesztéseket, melyek a TOP Plusz gazdaságfejlesztési céljaihoz és a lakosság helyben maradásához járulnak hozzá, egyúttal a települések általános környezeti állapotát is javítják.

A fejlesztés keretében az önkormányzat hat útjának korszerűsítése, felújítása valósul meg. A megújuló Andrássy, Balaton, Kossuth, Rákóczi, Széchenyi és Thököly utcák a településközpont és a település közintézményeinek, közszolgáltatást nyújtó létesítményeinek jobb megközelíthetőségét biztosítják a jövőben. Ezen túlmenően hozzájárulnak a településen átmenő gépjárműforgalom zavartalan és a jobb útviszonyok miatti gyorsabb áthaladásához, mely csökkenti a gépjárművek károsanyag kibocsátását is. Az utak megújulása javítja a településközpont és a lakóterületek közötti útkapcsolatokat, ami gyorsítja az elérési útvonalakat és csökkenti a környezeti terhelést.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program célként fogalmazza meg az országon belüli és az EU szintű területi kohézió javítását, melynek elérése érdekében a régiók és megyék fejlettségi pozícióját javítását igyekszik elősegíteni az uniós átlag viszonylatában, és az országon belüli egyenlőtlenségeket csökkentése érdekében. A program ennek érdekében térségi és helyi fejlesztések támogatásával reagál. Jelen pályázati felhívás keretében megvalósuló fejlesztés az alábbi területeken fejt ki hatást:

  • A gazdaságélénkítés, munkahelymegőrzés és munkahelyteremtés: A projekt keretében megvalósuló útfejlesztés eredményeképpen Dombrád Város infrastruktúrájának állapota, értéke, valamint a lakosság életminősége, elégedettségi szintje javulni fog. A közutak megfelelő állapota hozzájárul a munkahelyek megőrzéséhez és a munkahelyteremtéshez.
  • A térségek és települések népességmegtartó képességének erősítése: A megvalósuló útfelújítások révén a fejlesztés hozzájárul a gazdaság élénkítéséhez, a város népességmegtartó erejének fenntartásához, így a lakosság életminőségének pozitív változásához. Kiemelt fontosságú a helyi közszolgáltatások fejlesztése, így a közutak fejlesztése – melyek az országos, ágazati szakpolitikai programokhoz kapcsolódva valósulnak meg.

A fejlesztésnek köszönhetően mindösszesen 3157 fm útszakasz újul meg, mely igen jelentősen javítja Dombrád Város közlekedési infrastruktúrájának minőségét.

A beruházás tervezett megvalósítási határideje: 2023.12.31. A projektről bővebb információt a www.dombrad.hu oldalon találhatnak.

További információ kérhető:

Harsányi László polgármester
tel: 30/410-2247
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Értékelés:
(1 szavazat)