Köszöntöm Önöket Dombrád Város polgárai nevében megújult honlapunkon

2013. július 08. 1207
Kozmáné Kasza Veronika polgármester Kozmáné Kasza Veronika polgármester

Tisztelt Vendégeink!

Köszöntöm Önöket Dombrád Város polgárai nevében megújult honlapunkon.

A nagyvárosok „emberőrlő” forgatagán kívül, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van egy település, Dombrád, amelyet az írások már 1067-ben említenek, és amelynek történetét a múltban és a jelenben a Tisza közelsége írta meg. A Szőke Tisza festői környezetben várja a nyaralni, strandolni, szórakozni, horgászni, csónakázni vagy vízi biciklizni vágyókat. A szabad strand a Tisza-túra egyik fontos állomáshelye. A Bakancsos Ifjúsági Tábor a környék egyik legkorszerűbb gyermektábora. A Vigadó csárda finom ételekkel és neves együttesek koncertjeivel teszi színesebbé az itt töltött időt.

A város központjában a Horváth József Alkotóházban az ide látogatók megismerkedhetnek Dombrád múltjával, és megtekinthetik a gazdag helytörténeti gyűjteményt. Teremről teremre járhatják végig a Néprajzi Kiállítást, a Mesterségek termében számtalan hagyományos foglalkozást is megismerhetnek, az „Életképek” termében pedig a polgári és a paraszti élet mindennapi kellékeivel találkozhatnak. Dombrád történetéről, több ezer éves múltjáról olvashatnak az érdeklődők a Dombrádi olvasókönyv köteteiből is. Az Alkotó szobában, a Tisza-parton immár egy évtizeden át sikeresen megrendezett művészeti alkotó táborokban elkészült, legszebb alkotásokat mutatjuk be. Itt lehetőség nyílik arra, hogy csoportok, családok szakember vezetésével kipróbáljanak néhány kézműves tevékenységet (pl. gyöngyfűzés, gobelinkészítés, hímzés, horgolás, kötés, szövés stb.). Az alkotóház közvetlen közelében található a szabadtéri Vasúti Járműkiállítás és Múzeum, valamint a Képtár, ahol időszaki kiállításokat látogathatnak meg az érdeklődők. Egy rövid séta után a város főterén megcsodálhatják a több mint száz éves tölgyfát, amely az itt lakók természetszeretetéről árulkodik, és évgyűrűiben ő is őrzi Dombrád történetét.

Dombrád 100 éves Református temploma a Tiszántúl egyik legnagyobb református temploma, amelynek különlegessége a ma is varázslatos hangú Angster-orgona. Számos emlékmű jelzi a magyar történelem jeles évfordulóit: Kossuth-szobor, I. és II. világháborús emlékmű, 1956-os emlékoszlop. A 60 évvel ezelőtti, 1951-ben történt megalázó kitelepítések, és a Dombrádon működő második legnagyobb gulág 400 budapesti deportáltjának tiszteletére emelt a település egy turul madárral díszített hatalmas gránit emlékművet az Emlékezés parkjában.

Dombrád Város Önkormányzata immár hagyományosan minden évben megrendezi a Csülkös Napokat. A rendezvényen főzőverseny, lovasfogat-hajtó verseny, virtusvetélkedő, motoros bemutató, kispályás labdarúgótorna, gyermekfoglalkozások és színes kulturális műsor várja az érdeklődőket. A nap tűzijátékkal zárul.

Dombrád a rekordok városa. Minden évben egy újabb csúcsteljesítményt kíván felállítani, vagy túlszárnyalni (palacsintasütési rekord, a legtöbben egy tűznél szalonnát sütők rekordja, a leghosszabb rétes megsütése).

Ősszel szüreti mulatságra várja a vendégeket a város lakossága. Jó hangulatban, must és bor mellett. Minden évben hagyományőrző együttesek mutatkoznak be és megrendezésre kerül a szüreti bál is.

Városunkban rendőrőrs, térfigyelő kamerarendszer és jól szervezett polgárőrség is működik, és büszkén mondhatjuk el, hogy több mint 10 civil szervezet segíti tevékenységével a hagyományok ápolását, az egészséges életmód megvalósítását (Sport Egyesület, Dombrád és Térsége Kossuth Egylet, Motoros Klub, Nyugdíjas Klub stb.)

Elmondhatjuk tehát, hogy Dombrád, mint a „Tisza kincse”, egy csendes, nyugalmas kis sziget, amely azonban számtalan látnivalót kínál, itt a Rétköz szívében és lakossága különleges vendégszeretettel várja a látogatókat, a nyaralni vágyókat és az érdeklődőket.

Önkormányzatunk honlapja azt a célt szolgálja, hogy áttekintést adhassunk Dombrád történelméről, fejlesztéseinkről, az aktualitásokról, és további híreinkről, városunk programjairól. Ezzel is szeretnénk a település gazdasági, kulturális és idegenforgalmi életét fellendíteni.

Honlapunkat úgy állítottuk össze, hogy hiteles, sokoldalú képet adjunk Dombrád múltjáról és jelenéről. Igyekszünk képet adni nevezetességeinkről, az önkormányzatról és mindenről, amikről úgy gondoljuk, hogy érdekelheti az ide látogatókat.

Legyen gyakran vendégünk honlapunkon, de személyesen is szeretettel várjuk városunkba.

Viszont látásra!

Kozmáné Kasza Veronika
polgármester

Értékelés:
(1 szavazat)