Városi Piac átadása

2013. december 11. 1918

A dombrádi piac története a II. világháború előtti időszakra visszanyúló hagyományokkal rendelkezik. Településünkön a piac nem csak kereskedelmi központ, hanem fontos közösségi tér is, épp úgy, mint az ókori görögök számára az agóra.

Már a tervezésnél arra törekedtünk, hogy az eddig is centrumban lévő és központi szerepet betöltő piac megfelelő helyét megtaláljuk. Remélem, hogy a Béke tér a kereskedők és a város minden lakója számára ideális, könnyen megközelíthető helyszín. Ugyancsak fontos szempont volt, hogy az itt lakók kinézve az ablakon ne csak egy kihasználatlan, lepusztult teret lássanak, hanem egy igényes környezetben lévő, városi zsongással megtöltött impozáns épületet.

A dombrádi piacon elsősorban a környéken megtermelt áru kerül a standokra. Ezek a termékek egészségesebbek, ízletesebbek, mint a nagy áruházláncok kínálatai. A helyi feldolgozás, értékesítés lehetőségének biztosításával megnyitjuk a település kereskedelmi kapuit a helyi termékek előtt. Így lehet megtölteni a polcokat egészséges és helyben készített árukkal. Olyanokkal, amelyekről tudjuk, honnan származnak, s beazonosítható az előállítójuk. Ami a jelenlegi élelmiszerbiztonsági szempontok mellett elsőrendű fontosságú.

A piac kialakítása LEADER pályázati forrásból történt. A pályázat támogatási összege 30.000.000 Ft volt. Ugyanakkor nem elhanyagolható, hogy a beruházás jelentős része a város önerejéből valósult meg.

Egy már meglévő raktárépület felhasználásával került kialakításra a piac főépülete, melyben helyet kap egy piacfelügyelő iroda, két raktár, vizesblokk rész és egy remélhetőleg, a jövőben sikeresen működő büfé. A főépület közepén található az átjáró, ezen keresztül is megközelíthető a külső elárusító hely, ahol már az említett helyi és környékbeli őstermelők, kézművesek és vállalkozók kínálják termékeiket. Az árusításra a főépület két oldalánál, fedett árusító standok lettek kialakítva, melyek akár 25-30 árus befogadását is lehetővé teszik. A piac mellett a biztonságos gépjármű elhelyezés érdekében parkolók találhatóak. A jelenlegi állapot megőrzését és fenntartását riasztó-, és kamera rendszerrel védjük.

Értékelés:
(0 szavazat)