Lakatlan ház 2023

2023. október 18. 338

Lakatlan, elhagyatott ingatlanok, gazdasági épületek védelme

Ezeknek az ingatlanoknak a vagyonvédelmével is kell foglalkozni, hiszen a betörőknek a szomszédok figyelmével sem nagyon kell számolniuk, az elkövetők a nap bármely időszakában viszonylag alacsony kockázattal megvalósíthatják a betörést.

Amellett, hogy az esetleges tulajdonos értékeit ellopják és megrongálják – a nyomozás illetve az elkövető felderítése szempontjából – külön nehézséget jelent, hogy a bűncselekmény megvalósulásától a felfedezéséig hosszú idő telik el, mivel a tulajdonosok nem laknak ott életvitelszerűen, későn veszik észre, hogy betörés történt.

Mit tehet, hogy ne váljon betörés áldozatává

A hosszabb időre felügyelet nélkül maradó ingatlanokban lehetőleg ne tároljon a szükségesnél nagyobb értékeket! Amennyiben mégis így tesz, gondoskodjon védelmükről.

Az ingatlanok bejárati ajtajára is érdemes korszerű zárat felszereltetni. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellően biztonságosak legyenek.

Az ablakokat is lássuk el megfelelő védelmi eszközökkel! Ne feledje, a szúnyogháló nem véd a behatolás ellen!

Anyagi lehetőségeihez és értékeihez mérten alkalmazzon elektronikai védelmi rendszert!

Javasoljuk, hogy rendszeresen látogassanak el a hétvégi házukhoz, átmenetileg lakatlan ingatlanjaikhoz, kérjék meg a szomszédokat, hogy az Ön birtokára is figyeljenek.

Értékei védelmében készítsen „zsebleltárt”! A műszaki eszközök típusáról, sorozatszámáról és egyedi azonosítókról, továbbá az egyéb értékekről készített nyilvántartás, illetve fotó elősegítheti az azonosítást, eredményes nyomozást.

Amennyiben gyanús személyek, vagy idegen gépkocsik mozgását észleli, haladéktalanul hívja a 112-es központi segélyhívó számot!

Értékelés:
(1 szavazat)