HVI közlemény a jelölt állításról

2024. április 18. 90

Dombrád Város Helyi Választási Iroda Vezetőjének 4/2024. (IV. 11.) számú közleménye

Tisztelt Választópolgárok!

A Köztársasági Elnök 2024. június 9. napjára tűzte ki az Európai Parlament képviselőinek, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2024. évi általános választását. A 2023. szeptember 1-jei lakosságszám alapján a megválasztandó képviselők száma Dombrád város egyéni választókerületben 6 fő. Településünkön egyéni listás képviselőjelölt állításhoz 29 fő, a polgármesterjelölt állításhoz 87 fő érvényes ajánlása szükséges.

A Nemzeti Választási Bizottság a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását 2024. június 9. napjára tűzte ki. A Nemzeti Választási Bizottság a 8/2024. számú határozatának mellékletében meghatározta a jelöltállításhoz szükséges ajánlások számát, mely Dombrád Város roma nemzetiségi önkormányzati képviselőinek választása kapcsán a nemzetiségi névjegyzékben szereplő 15 fő választópolgár részéről történő ajánlást jelent.

A szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok részére a Nemzeti Választási Iroda levélben küldi meg a szavazási értesítőt 2024. április 19-ig. Aki eddig az időpontig nem kapja meg az értesítőt, vagy azt elveszíti Dombrád Város Helyi Választási Irodájától (a továbbiakban: HVI) új értesítőt igényelhet. Az a választópolgár ajánlhat jelöltet, aki a választáson a választókerületben választójoggal rendelkezik. Jelöltet ajánlani ajánlóíven lehet, egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat. Az ajánlás nem vonható vissza. Az ajánlóívre rá kell vezetni az ajánló nevét, személyi azonosítóját, magyarországi lakcímét és az ajánlóívet saját kezűleg alá kell írnia.

A HVI a jelöltállításhoz az ajánlóíveket azok igénylését követően haladéktalanul, de legkorábban 2024. április 20-án adja ki az igénylő által meghatározott mennyiségben. 2024. április 20-án 8 és 16 óra között az ajánlóívek kiadása céljából a HVI ügyeletet tart, ezt követően a HVI munkaidőben intézi az ajánlóívek kiadásával és átvételével kapcsolatos feladatokat.

A jelölteket legkésőbb 2024. május 6-án 16 óráig kell bejelenteni. Az ajánlóíveket a helyi választási bizottság ellenőrzi, és ha minden feltételnek megfelel – a jelöltet nyilvántartásba veszi.

A választáson helyi választási bizottság és szavazatszámláló bizottság működik. A jelöltek, jelölő szervezetek 2024. május 31-én 16 óráig jelenthetik be a bizottságokba megbízott tagként delegáltjaikat. Jelöltenként, jelölő szervezetenként a helyi választási bizottságba 1-1 tag, a szavazatszámláló bizottságokba 2-2 tag delegálható.

Dr. Nagy Dóra
jegyző
Értékelés:
(1 szavazat)