Unokázós és új csalási formák

2019. november 11. 349

„Unokázós” csalók

Az idős emberek jóhiszeműségük, segítőkészségük és esetenként életkorukból adódó meggyengült egészségi állapotuk miatt kiemelten veszélyeztetettek a különféle jogsértésekkel szemben.

A prevenciós célokat szem előtt tartva szükséges a lakosság célirányos tájékoztatása e bűncselekmény visszaszorítása érdekében.

A jogsértések elkövetői a család iránt érzett legbensőbb érzelmekre alapozva, telefonon felhívnak idős személyeket. Unokának, vagy egyéb hozzátartozóknak, illetve egyes esetekben hivatalos személynek (például: rendőrnek, mentősnek, kezelőorvosnak) kiadva magukat egy meg nem történt balesetről, vagy káreseményről tájékoztatják az idős embert, amelyet a családtag okozott. A hozzátartozó "ügyének" gyors megoldása érdekében készpénzt, és/vagy ékszert kérnek, amelynek átadásáig a telefonkapcsolatot fenntartják.

Az ún. "unokázós" csalások a korosztályhoz tartozók anyagi biztonságát súlyosan csorbítják, továbbá a lakosság szubjektív biztonságérzetét is érzékenyen érintik. Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát. Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. Ha felmerül a gyanúja, hogy valaki önmagát hozzátartozónak adja ki, hívja fel és tájékozódjon.

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

 • Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!
 • Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják.
 • Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt.
 • Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, a gépjármű rendszámát.
 • Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, minden esetben kérjék el igazolványukat, majd a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizzék.

Az ORFK tájékoztatása szerint újabb csalási módszer terjed hazánkban, melynek a lényege: „Telefonon felhívják a célszemélyt, bemondják az illető nevét és még a címét is. Ezután közlik, hogy 80.000.-Ft értékben végrehajtás fog történni a lakásán. Jó ha otthon van a házigazda, de ha nincs az sem baj, mert lakatossal mennek. Továbbá lesz egy 17.000.-Ft-os eljárási költség is. Természetesen ki lehet egyenlíteni a számlát, ha még aznap gyorsan elutalják az összeget!”

A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit is összefogásra kéri. Ha szükséges, minden nap hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre és mondják el nekik a rendőrség tanácsait.

Az elmúlt hetekben több alkalommal tettek feljelentést a Mátészalkai Rendőrkapitányságon internetes csalási ügyekben. A sértettek mindegyike az ország legnépszerűbb online apróhirdetési oldalán rendelt különböző terméket - akadt köztük mobiltelefon és gépjármű is - melyek a piaci értékükhöz képest lényegesen kedvezőbb áron lettek meghirdetve. Az eladó a személyes átvételt megelőzően előleg átutalását kérte a megrendelőktől, majd elérhetőségnek, ahová leutazhatnak a termékért, egy fiktív mátészalkai címet adott meg. A sértettek gyakran már csak a településre megérkezve szembesültek azzal, hogy a megadott cím nem létező. Addigra azonban már a hirdető telefonon elérhetetlenné vált, és az előlegként átutalt összegnek is nyoma veszett.

Felhívjuk az állampolgárok figyelmét az online vásárlás veszélyeire! Köztudottan az online vásárlás a vevő és az eladó számára is előnyös és kényelmes, azonban mindig kellő körültekintéssel kell eljárni!

Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsait, hogy online vásárlásaik során ne váljanak csalók áldozatává:

 • A termék megtekintése előtt lehetőség szerint ne utaljanak előre semmilyen összeget!
 • Online vásárlás alkalmával a legmegbízhatóbb megoldás a személyes átvétel, de ha ez nem lehetséges, akkor az utánvétel lehetőségét kérjék! Utánvétes szállítás esetén azonban mindig nézzenek bele a csomagba fizetés előtt! A vételárat pedig csak abban az esetben egyenlítsék ki, ha előtte meggyőződtek arról, hogy a csomag a megrendelt terméket a megrendelt minőségben és mennyiségben tartalmazza! A legtöbb futárszolgálatnál már elérhető ez a szolgáltatás, ezt válasszák a vásárlások során!
 • Megrendelés előtt nézzenek utána az interneten, hogy korábbi vásárlók milyen véleménnyel vannak a hirdetőről!
 • Ha feltűnően alacsony az ára egy terméknek, mindig legyenek gyanakvóak!
 • Átvétel címének megadásakor mindig ellenőrizzék előzetesen, hogy valóban létező cím-e!
 • Amennyiben minden óvintézkedés ellenére mégis csalás áldozatává válnak, tegyenek haladéktalanul feljelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon!

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Értékelés:
(1 szavazat)