Kitüntetettek 2010

2010. október 25. 1805

Önkormányzatunk képviselő-testülete 2008. évben megalkotta a Kitüntető cím és díj alapításáról szóló rendeletét.

A rendelet értelmében Dombrád Városért – Pro Urbe kitüntető díjat adományoz azoknak a polgároknak, akik a város gazdasági, kulturális, társadalmi, egészségügyi fejlődése terén hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, és ezzel jelentősen hozzájárultak a település szellemi, erkölcsi és anyagi értékeinek gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez.

A képviselő-testület a PRO-URBE díjat idén Láczay Györgyné nyugdíjas pedagógus részére adományozta az új kenyér ünnepén.

Láczay Györgyné négy évtizede meghatározó személyisége a város kulturális életének. Testvérével együtt jómódú családba született, ahol az alapvető érték: a hit, a szeretet és a szorgalmas munka volt. A szülőknek igénye volt arra, hogy a tehetséges gyermekeiket taníttassák a gazdasági nehézségek, illetve a II. világháború okozta nehéz évek ellenére is.

Ilike néni gyermekkori vágya teljesült azzal, amikor 1957 nyarán kitűnő eredménnyel szerezte meg tanítói oklevelét, melyet később háztartási ismeretek és gyakorlatok szakirányú végzettséggel gazdagított. 1975-ben pedig történelemből szerzett szaktanári diplomát. Pályája első éveiben népi játékokat gyűjtött és tanított, második felében történelmet tanított. Elmélete az volt, hogy azokat a gyerekeket, akik tanórán kívül többre képesek, szárnyaltatni kell. Így adott lehetőséget diákjainak már 5. osztálytól egy-egy önálló előadásra. 10 évig volt iskolai könyvtáros, ebbéli munkája során vonzóvá tette a bibliotékát. Közéleti munkálkodása is példaadó: titkára volt a Történelmi Emlékbizottságnak, mely a II. világháborús emlékhelyet hivatott létrehozni, értékeket teremtett honismereti szakköreivel, 1997-ben született meg az a helytörténeti gyűjtemény, amelynek ő az állandó tárlatvezetője.

Számos városunkból elszármazott számára már szinte csak a múzeumban található tárgyak idézik fel gyermekkoruk éveit. Láczay Györgyné volt a 2000-ben megalakuló Dombrád és Térsége Kossuth Egylet első elnöke volt, s alapító tagja a nyugdíjasklubnak és az énekkarnak. 2000-ben a képviselő-testület „Zászlóanyának” kérte fel. A Láczay család háza nemcsak biztos kikötő, de világítótorony is. A kitüntetett örömében sokak mellett a szűk család: ugyancsak nyugdíjas tanár férje, ügyvéd fia, fogorvos lánya és négy unokája osztozott. Életéhez kívánunk nagyon sok boldogságot, jó egészséget és, hogy a mindennapjait ügyvéd fia és családjának, fogorvos lányának és családjának, négy drága gimnazista unokájának, kedves férjének, és mindannyiunk szeretetében élje meg!

Szintén a Szent István-napi ünnepségen került sor a Dombrád Város Közszolgálatáért díj átadására, melyet idén Barilló Ferencné köztisztviselő kapta.

Barilló Ferencné a polgármesteri hivatal főmunkatársa, aki egy év híján négy évtizede áll a köz szolgálatában. Az érettségi mellett könyvelő, tervező és statisztikusi képesítést is szerzett. Ezt követően lett előadó az akkori tanácsnál: az  önkormányzat lett az első és egyetlen munkahelye. Tudását mindig fejlesztve, nagy szakmai tapasztalattal, rutinnal áll helyt a szakmai pályán és oldja meg szerteágazó munkaköri feladatait.

Felsőfokú költségvetési, közgazdasági, pénzügyi és gazdálkodásszervezési oklevelének megszerzése után a pénzügyi csoport élére került, jelenleg is ezt a tisztséget tölti be. A hivatali munkaközösség meghatározó személyisége, de emellett részt vesz a káros közéletében is. Több helyi civil szervezet tagja: a Nyírvidéki-Rétközi Kisvasúti és Turisztikai Társulás elnökségi és alapító tagja, alapító- és a mai napig aktív tagja a Dombrádi Városvédő és Városszépítő Egyesületnek, a Dombrádi Sportegyesületnek évekig volt elnökségi tagja és a pénzügyi vezetője. A kitüntetett házas, férje a Dombka 2003. Zrt. Üzemmérnöke. Lányának Beának, orvos vejének és tündéri unokáinak, valamint fiának Péternek családi házuk biztos kikötőként szolgál, ahová mindig szívesen és örömmel jönnek. Amikor szűkebb és tágabb családjáért dolgozik, önmagát megsokszorozva adja a szeretetet és törődést.

A kitüntetésekhez gratulálva kívánunk további munkájukhoz sok örömet, kitartást, életükben boldogságot és jó egészséget!

Kozmáné Kasza Veronika

polgármester

Értékelés:
(0 szavazat)